Koester guerilla-actie van Greenpeace, zet je in voor verandering.

Adformatie

Het Effie-feestje verstoord? Volkomen terecht, vindt Roel Welling. ‘Verandering begint bij ons.’

Vorige week betraden activisten van Greenpeace onaangekondigd het Effies-podium om de mensen in de zaal te wijzen op reclames van vervuilende merken. De Effie-organisatie vond het niet sympathiek, en de BVA vond de actie misplaatst en wijst op zelfregulering van onze branche. Maar ik denk dat we deze schop onder de kont van Greenpeace juist hard nodig hebben. Ik wil hen dan ook danken voor dit statement tijdens een van onze vele feestjes.

De reclamewereld verandert een stuk langzamer dan de echte wereld. De teneur is er eentje van ‘konden we maar lekker reclame blijven maken zoals vroeger’. Gewoon leuke campagnes, zonder erbij na te denken wat we daar eigenlijk mee teweeg brengen. Helaas is de realiteit dat we de aarde aan het uithollen en aan het opwarmen zijn. En het reclamevak, ons vak, draagt daaraan bij. 

Het is de hoogste tijd om te kijken naar de verantwoordelijkheden van merken, bureaus en makers. En daar bedoel ik niet mee dat we nog wat vaker woorden als ‘duurzaam’ en ‘we streven naar’ te gebruiken in onze reclames, maar dat we daadwerkelijk iets teweeg brengen. Decennialang heeft onze branche zich gefocust op het maximaliseren van de winst van merken. Er ligt nu een taak om onze creativiteit op een nuttige manier in te zetten en te zorgen dat het nut van merken op een duurzame en eerlijke manier op de eerste plaats komt.

Lees het artikel hier

BNR Nieuwsradio

MEERDERHEID TWEEDE KAMER IS VOOR VERBOD OP ONGERICHTE GOKRECLAMES

BNR Nieuwsradio

HET MAG WEER: KERSTCOMMERCIALS!