CAMPAGNE VOEREN MET FACEBOOK-ADVERTENTIES

BNR Nieuwsradio

Waar enkele jaren geleden Forum voor Democratie nog een van de weinige partijen was die het deden, doen nu alle politieke partijen aan het gericht verspreiden van politieke boodschappen. Mede dankzij de coronacrisis moeten politieke partijen creatief zijn

Wat opvalt is dat de partijen niet transparant zijn in hoe ze aan beïnvloeding doen via social media. De website politiekeadvertenties.nl wil daar iets aan doen. De Volkskrant, researchbureau I&O en de UvA slaan de handen in elkaar om meer inzichten te vergaren in het politiek campagne voeren van politieke partijen via sociale media. 'Het is de moeite waard om dat te bekijken want het is belangrijk om te weten op wat voor manier je wordt beïnvloed. De site laat zien hoe al die politieke partijen hun spotjes inzetten, wie ze daarvoor targetten en hoeveel ze daarvoor uitgeven. Bijvoorbeeld het CDA heeft de afgelopen maand 60.000 euro uitgegeven op Facebook aan getargette advertenties.'

Mag dat?

Maar mag dat allemaal? 'In Nederland hebben de meeste politieke partijen – FvD en PVV deden niet mee – in een convenant afgesproken tijdens campagnes “geen gebruik te maken van psychologische profiling.” Ze beloven ook “ethische grenzen” aan te houden bij het koppelen van verschillende datasets en het uploaden ervan naar onlineplatforms ten behoeve van microtargeting. 

Klonen

Achter de schermen valt te horen dat de meeste partijen gebruikmaken van een techniek die Facebook ook aanbiedt: het klonen van sympathisanten. De partij levert dan de gegevens aan van een groep waarvan ze weten dat die geïnteresseerd is in hun politiek. De partijen worden dus afhankelijk van het algoritme van Facebook. Facebook gaat vervolgens op zoek naar mensen met een vergelijkbaar profiel, zogenoemde ‘look-a-like audiences’. Mensen die potentieel ook geïnteresseerd zijn in de verkondigde boodschappen.

Bedragen

Wanneer de bedragen van Google en Facebook bij elkaar worden opgeteld, spant D66 de kroon. De partij blijkt in 2021 zelfs het meeste geld te hebben uitgegeven: 79.000 euro (67.000 bij Google en bijna 12.000 bij Facebook). Het CDA komt op de tweede plaats met 61.200 euro (1.700 bij Google en 59.500 bij Facebook). Op de derde plaats staat de PvdA met 23.000 (5.000 op Google en 18.000 bij Facebook).

BNR Nieuwsradio

SIRE VRAAGT AANDACHT VOOR KINDERARMOEDE

BNR Nieuwsradio

SCAMMERS VAN DE LOOPHOLE IN DE DRUP